Szyby elektryczne same się otworzyły.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sebastianpo
    Classic
    • 2011
    • 10

Odgrzeję ten temat - mam roczną Octavię 1,6 z LPG i od kilku miesięcy słyszę dziwny pisk
    po zmianie biegu - słychać go w okolicy skrzyni biegów lub trochę w tyle auta i zawsze
    występuje po puszczeniu sprzęgła. Charakterystyczne że jak odsprzęgam "delikatniej" czy mówiąc inaczej - płynniej, to
    tego pisku nie ma - to piśnięcie jest zazwyczaj albo na zimnym silniku albo również na ciepłym
    ale właśnie przy takim gwałtowniejszym puszczeniu sprzęgła (nie mylić z piskiem opon bo to
    na pewno nie opony). Jeżeli taki pisk następuje to z reguły też jest lekkie szarpnięcie autem.
    Dodam jeszcze że przez pierwszą połowę roku od wyjazdu z salonu było tak że zamiast tego
    piśnięcia był taki krótki metaliczny dźwięk - nie szurnięcie tylko takie jakby stuknięcie i też to
    było tylko w sytuacji gdy mniej płynnie puszczałem sprzęgło po zmianie biegu. Dodam też że
    przy ruszaniu z jedynki też to się dzieje.

Poradźcie co to może być - może ktoś z Was w tym modelu ma tak samo, a może muszę coś
    wymienić. W ASO jeszcze z tym nie byłem, zresztą znając ich to rozłożą ręce i powiedzą że
    TTTM - bo w tym modelu to pełno takich dziwnych "osobliwości" których ASO nie potrafi
    rozkminić
  • oki0302
    Drive
    • 2010
    • 85

Witam

Ostatnio jak jechałem sobie tak koło 100 km/h nagle otworzyły mi się jednocześnie obie szyby z przodu. Ma ktoś może pomysł co może być przyczyną?

Komentarz

• TomekRs
      RS
      • 2011
      • 1670

jakies bledy ? opadly czy sie otworzyly? moze reka nacisnales :P

Komentarz

• kowal 2002
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 5161

oki0302, prawdopodobnie przypadkowo czymś przycisnąłeś "na dłużej" przycisk centralnego zamka na tunelu środkowym. Jak woziłem w tym miejscu portfel to też często mi się zdarzało, że przy zwalnianiu ręcznego lub wkładaniu butelki w uchwyt dociskałem portfel i za chwilę szyby jechały w dół.
        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• oki0302
          Drive
          • 2010
          • 85

Zamieszczone przez kowal 2002
          oki0302, prawdopodobnie przypadkowo czymś przycisnąłeś "na dłużej" przycisk centralnego zamka na tunelu środkowym. Jak woziłem w tym miejscu portfel to też często mi się zdarzało, że przy zwalnianiu ręcznego lub wkładaniu butelki w uchwyt dociskałem portfel i za chwilę szyby jechały w dół.
          To jest logiczne bo CB tam leżało i może docisnęło THX.

Komentarz

• rafik11
            Rider
            • 2009
            • 448

w te mrozy u mojego teścia w czasie jazdy same otworzyły mu się wszystkie szyby, oczywiście wie że jak sie naciśnie przycisk od centralnego to tak może się zdarzyć i na 100% nie naciskał. Jego OII jest identyczna z moją. Jak na razie tylko jeden raz mu się to przytrafiło ale stres miał bo jechał z wnuczkiem który siedział z tyłu. Najlepiej skomentował to wnuczek(mój synek)dziadku ty musisz wymienić ten samochód bo już jest stary i się psuje bo jak się same szyby otwierają

Komentarz

• fryta1979
              Ambiente
              • 2010
              • 188

Moze to duchy ])))))))

Komentarz

• dziadekk
                Rider
                • 2011
                • 355
                • Octavia II (1Z3)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Też tak miałem, że na mrozie same się otworzyły, a włącznik działał tylko w jednej funkcji. Po rozgrzaniu wróciło do normalności.

Komentarz

• tomek
                  L&K
                  • 2005
                  • 1078

i ja też to miałem tej zimy, kilka razy tego samego dnia na przestrzeni kilkudziesięciu kilometrów
                  Byłem z tym w ASO i coś mi się kojarzy, że wymienili przycisk centralnego na konsoli środkowej i coś grzebali w module komfortu.

Mam produkcję 10.2010
                  O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• ziutecki
                    Drive
                    • 2009
                    • 61

Re: Szyby elektryczne same się otworzyły.

Zamieszczone przez oki0302
                    Witam

Ostatnio jak jechałem sobie tak koło 100 km/h nagle otworzyły mi się jednocześnie obie szyby z przodu. Ma ktoś może pomysł co może być przyczyną?
                    Jeśli masz wszystkie 4 el, a otworzyły się tylko dwie - to nie jest przycisk centralnego.
                    Prawdopodobnie masz brudne szyby i źle zadziałał czujnik końca, albo czujnik blokady. Zrób adaptację otwierania szyb:
                    kluczyk w drzwiach w lewo do końca, niech zjadą i przytrzymaj chwilę. Potem kluczyk w prawo (centralny się zamknie) i niech szyby dojadą do końca i chwilkę przytrzymaj.

To powinno pomóc w kalibracji

Komentarz

• micho_m
                      Rider
                      • 2011
                      • 528
                      • Octavia III (5E3)
                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

U mnie byla podobna sytuacja jak podjezdzalem na parking, nie zatrzymalem sie do zera, zona otworzyla drzwi i wszystkie szyby zjechaly w dol.
                      Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
                      www.nawmar.pl

Komentarz

• mil
                        Drive
                        • 2011
                        • 50

Tak uroda aut z VW grup miałem podobnie w VW passat b4.

Komentarz

Pracuję...